Sobota 26 września 2020
imieniny: Cypriana, Justyny, Łucji

I Potyczki Kulinarne Kół Gospodyń z Gminy Jedlicze

Pięknie przystrojone stragany, unoszący się dokoła zapach pysznych potraw, tradycyjne stroje, ludowa muzyka i radosna atmosfera wspólnego biesiadowania towarzyszyły Potyczkom Kulinarnym Kół Gospodyń z Gminy Jedlicze, które odbyły się po raz pierwszy 13 marca br. w sali Rafinerii Orlen Południe.

Atrakcją imprezy był konkurs dla Kół Gospodyń na najlepszą potrawę kulinarną. W zmaganiach wzięło udział 11 Kół: z Chlebnej, Długiego, Dobieszyna, Jaszczwi, Jedlicza-Borek, Jedlicza-Centrum, Moderówki, Piotrówki, Podniebyla, Porąb i Żarnowca.

                                            KGW Dobieszyn                                                           KGW Chlebna
 
                                            KGW Jedlicze-Borek                                  Miejskie Koło Kobiet Jedlicze-Centrum
 
                                            KGW Żarnowiec                                                              KGW Poręby
 
                                         KGW Moderówka                                                            KGW Jaszczew
 
                                         KGW Długie                                                                  KGW Piotrówka
 
                                       KGW Podniebyle
 
Przygotowane przez nasze panie gospodynie smakołyki oceniała niezależna kapituła konkursowa w składzie: Józef Guzik - znany krośnieński piekarz, Elżbieta Twaróg - nauczyciel ZS Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju, Iwona Pająk-Uliasz - pracownik Poradni Diabetologicznej SPG ZOZ w Jedliczu i Wojewódzkiego Szpitala Podkarpackiego w Krośnie oraz Maria Tomasik - szefowa KGW powiatu jasielskiego, poetka i działaczka kulturalna. Kapituła miała przed sobą nie lada wyzwanie, porównując walory potraw spośród których każda miała niepowtarzalny smak i była jedyna w swoim rodzaju.
 
Kapituła konkursowa
 
W konkursie zwyciężyła przygotowana przez KGW z Dobieszyna zupa z topinamburu. Czym jest topinambur? To bulwa słonecznika bulwiastego, który był używany w kuchni staropolskiej do czasu, gdy królowa Bona – miłośniczka kuchni sprowadziła w XVI wieku do naszego kraju ziemniaki. Drugie miejsce zajęło KGW z Jaszczwi za przyrządzoną roladę z łososia. Na trzeciej pozycji uplasowało się KGW z Długiego za pierogi niedźwiedzie, których nutą przewodnią był słynący z wielu walorów zdrowotnych czosnek niedźwiedzi. Wyróżnienie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Piotrówki za pierogi z kurdybankiem. Kurdybanek jest dziko rosnącą rośliną, której właściwości lecznicze zostały docenione już dawno temu.
 

Czas biesiady umiliły zgromadzonym występy zespołów śpiewaczych: "Jarzębina" z Piotrówki, "Magnolia" z Podniebyla oraz goszczący w Jedliczu zespół "Łęczanie" z Łęk Dukielskich. Na scenie zaprezentowała się także Grupa Obrzędowa "Dłużanki" z Długiego. Swoją naturalnością i entuzjazmem zachwycili młodzi wokaliści ze świetlicy opiekuńczo – wychowawczej w Długiem pod muzyczną opieką Damiana Michniewskiego.

Swoje stoisko podczas imprezy przedstawili ponadto Barbara i Tadeusz Kruczkowie – właściciele jedlickiej winnicy "Wiarus" oraz Państwo Marta i Jaromir Brańscy z Potoka, którzy zaprezentowali tradycyjne, ekologiczne rarytasy, m. in.: suszone grzyby, owoce i miody z Podkarpacia.

                            Tadeusz i Barbara Kruczkowie                                                   Marta i Jaromir Brańscy
 
Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem mieszkańców, którzy chętnie kosztowali przygotowane przez koła gospodyń specjały. Była też świetną okazją do wspólnych rozmów w gronie znajomych, integracji wszystkich miejscowości Gminy Jedlicze i spędzenia wesoło czasu na ludowo.
 

Dziękujemy Zarządowi Orlen Południe za zawsze okazywaną życzliwość i nieodpłatne udostępnienie sali oraz Zarządowi Jedlickiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej za wsparcie logistyczne dla pracowników Gminnego Ośrodka Kultury w Jedliczu, dzięki którym ta wspaniała podróż pośród podkarpackich smaków na ludowo mogła się odbyć.

Gorące podziękowania wszystkim uczestnikom oraz osobom zaangażowanym w organizację potyczek kulinarnych składa Jolanta Urbanik Burmistrz Gminy Jedlicze.

Na zakończenie prezentujemy przepis na zwycięską potrawę - zupę z topinamburu:

Składniki:
40 dkg bulw słonecznika
1 duża cebula
1 pęczek pietruszki
1,5 łyżki masła
1 łyżka mąki,
1 l wywaru warzywnego
1 łyżka gęstej śmietany
sól, biały pieprz

Wykonanie:
Bulwy słonecznika obrać i cienko pokroić w plasterki. Cebulę i pietruszkę drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni, na maśle smażyć bulwy, cebulę i 2/3 pietruszki. Posypać mąką i kilka razy pomieszać. Wlać wywar i chwilkę gotować. Zmiksować i przyprawić do smaku, posypać pietruszką. Na koniec zrobić kleksa ze śmietany. Podawać z grzankami. Należy dodać jeszcze jeden składnik – kilkadziesiąt lat doświadczenia w gotowaniu.

Danuta Lorens - Przewodnicząca zwycięskiego Koła Gospodyń z Dobieszyna wyjaśnia zgromadzonym, czym są tajemnicze bulwy topinamburu.
 
KGW z Jaszczwi - zdobywczynie II nagrody w konkursie
 
III miejsce - nagrodę odbiera Przewodnicząca KGW z Długiego Ewa Michniewska
 
Na zakończenie w imieniu wszystkich Kół Gospodyń pani Maria Wojdyła z Miejskiego Koła Kobiet Jedlicze-Centrum złożyła podziękowania organizatorom imprezy.