Poniedziałek 18 grudnia 2017
imieniny: Bogusława, Gracjana, Laury

Potyczki Kulinarne 2017

W niedzielę 19 listopada odbyła się w Jedliczu druga edycja „Potyczek Kulinarnych”. Jest to impreza, gdzie w szranki konkursowe stają Koła Gospodyń z Gminy Jedlicze. Na specjalnie udekorowanych straganach koła prezentują specjały regionalnej kuchni, zaś jedną potrawę zgłaszają do konkursu kulinarnego. Oceny potraw dokonuje profesjonalne jury. W tym roku tworzyli je mistrz świata i mistrz Polski w cukiernictwie Robert Wołczański, znany krośnieński restaurator Sławomir Szelc, długoletnia Przewodnicząca Powiatowej Rady Kół Gospodyń, a zarazem Prezes Klubu Poetów i Twórców Ludowych „Michalina” w Jaśle Maria Tomasik oraz specjalista ds. żywienia w SPG ZOZ w Jedliczu Iwona Pająk-Uliasz. Zasadą było, że dania konkursowe, co do składu surowców i receptury mają mieć regionalny charakter. W tym roku dominowały potrawy z dyni, ale nie zabrakło też i takich specjałów jak pasztet z bobu czy zupa z pokrzywy. Wszystkie koła w przygotowanie swojej prezentacji włożyły dużo wysiłku, co przyniosło niezwykłe efekty, a oceniającym znacznie utrudniło wydanie werdyktu. Ostatecznie decyzją jury wygrała „Zupa krem z dyni”, którą do konkursu zgłosiło Koło Gospodyń Wiejskich z Moderówki. Drugą pozycję jury przyznało „Racuszkom z dynią” zgłoszonym przez Miejskie Koło Kobiet z Jedlicza-Centrum, zaś na trzecim miejscu znalazł się „Żurek świąteczny” przygotowany przez Stowarzyszenie „Porębianie” z Poręb. Nagrody dla zwycięzców oraz podziękowania dla wszystkich uczestników „Potyczek kulinarnych” wręczyła burmistrz Jolanta Urbanik.

O oprawę muzyczną imprezy zadbały zespoły „Jarzębina” z Piotrówki, „Magnolia” z Podniebyla oraz kapela „Rymanowianie”. Organizatorzy przygotowali jeszcze inne atrakcje, jak choćby konkursy i zabawy, czy słodki poczęstunek wyrobów mistrza Roberta Wołczańskiego. Dla widowni przeznaczone też były zestawy przepisów wszystkich dań konkursowych. „Potyczki kulinarne 2017” cieszyły się dużym zainteresowaniem mieszkańców gminy Jedlicze, czego dowodem była wypełniona po brzegi sala widowiskowa jedlickiej rafinerii. Organizatorem „Potyczek” był Gminny Ośrodek Kultury .

Do konkursu koła zgłosiły następujące potrawy:
KGW Moderówka- „Zupa krem z dyni” oraz „Kartoflanka z miętą”
KGW Jedlicze –Borek- „Kapusta z ziemniakami w waflu”
KGW Żarnowiec- „ Kapuśniak”
KGW Chlebna – „Zupa mleczna z dyni z kluseczkami rwanymi”
KGW Podniebyle – „Zupa z pokrzywy”
KGW Dobieszyn- „Fasola teściowej”
KGW Długie – „Pierogi gryczanki na słodko”
Miejskie Koło Kobiet Jedlicze- Centrum – „Banianka”, „Racuszki z dynią”, „Kompot z dyni”
Stowarzyszenie „Nasza Piotrówka” – „Pasztet z bobu”
Stowarzyszenie „Porębianie”- „Żurek świateczny”

GOK Jedlicze

 

Słownik: